Profesyonel tahliye
Supervac Maschinenbau GmbH ilk bakışta hiç de öyle küresel bir oyuncu gibi görünmüyor. Ne devasa üretim holleri var, ne metrelerce uzunlukta montaj hatları, ne de o bıkkınlık uyandıran, tekdüze üretim süreçleri... Avusturya'nın başkentinde bulunan bu inovasyoncu Viyana firmasının tahliye işine yaklaşımı bambaşka. İlk duyuşta afet önleme tedbiri sanılabilir, ancak tahliye dediğimiz bu iş bütünüyle farklı bir olay.
Highlights sahne gerisine, görünenin ardındakine çevirdiğimizde ise karşılaştığımız manzara nefes kesici; ama bu defa kelimenin tam anlamıyla nefesi kesilen, bakteriler oluyor.
A'dan Z'ye
Supervac'ın montaj departmanındaki her çalışan, başından sonuna vakumlu paketleme makinası üretiyor. Her bir çalışan ürünü kendisi ürettiğinden, çalışmanın oldukça kişisel bir proje niteliği var. Habasit konveyör kayışının nasıl monte edileceği dahil, herkes A'dan Z'ye tüm adımları bilmek zorunda. Üretim müdürünün, güçlü bir ekibin parçaları olarak herkesin ayrı ayrı becerisine güveni tam.

"Son kalite kontrol aşamasına kadar hiç kimse bu bireysel üretim sürecine karışmıyor" diye açıklıyor.
Sızdırmazlık işleminde hava plastik ambalajdan dışarı vakumlanıyor, böylece paketin içeriği korumalı ve steril hale getiriliyor. Bu yolla ürünler bakterilere ve diğer çevresel etkilere karşı korunmuş oluyor. Dış ortamla karşılaştırılabilecek vakum olayına dayalı bu ileri teknoloji işlemi gıda endüstrisi için son derece önemli ve son derece yüksek bir hijyen düzeyi sağlıyor.
Gece gündüz durmaksızın
Pek çok insanın, giysilerini kışın saklamak üzere plastik torba ve vakumlu temizleyici kullanma alışkanlığı vardır. Evde torbaya karşı verilen o sinir bozucu mücadeleden sonra Supervac kullanmak ilaç gibi geliyor.
Ürünler plastik bir torbaya konuluyor ve yaklaşık üç metre boyunda bir taşıyıcı kayışın üzerine yerleştiriliyor. Ardınan, havanın torbadan çekildiği bir hazneye naklediliyorlar. 20 saniye kadar sonra makina haznede vakum oluşturuyor ve ambalajı bir daha oksijen giremeyecek şekilde kapatıyor. Bu işlem sayesinde gıda ürünlerinin raf ömrü büyük oranda uzuyor çünkü bozulma süreçlerinin büyük bir kısmında oksijene ihtiyaç var.
Supervac uygulamalarının pek çoğu gıda ürünü paketleme işleminde kullanıldığından en sıkı hijyen standartları geçerli. Bu nedenle firma paslanmaz çelik ve yanı sıra gıda endüstrisinin kendine özgü gereksinimlerini karşılayan Habasit kayışlarını kullanıyor.